Lapin matkailu vastuullisesti

post thumb
Vastuullisuus
kirjoittanut Kati/ 28 Feb 2024

Lapin matkailu vastuullisesti

Lapissa kävijöiden määrä on lisääntynyt sen jälkeen, kun epidemia hellitti. Millaisia ongelmia Lapin matkailu aiheuttaa luonnolle ja miten matkailijan on huomioitava vastuullisuus? Paikallinen kulttuuri ja elämäntavat ovat asioita, joita myös matkailijan on syytä kunnioittaa. Tutustutaan tarkemmin, mitä matkailijan on syytä tietää.

Tunnista omat rajasi Lapin matkailussa

On hyvin ymmärrettävää, että matkailijat haluavat liikkua luonnossa, koska se on hieno kokemus upeissa maisemissa. Lapin matkailu vaatii kuitenkin jonkin verran enemmän erä- ja retkeilytaitoja, joten omien rajojen ymmärtäminen on erittäin tärkeää.

Asia, joka aina pitää ottaa huomioon, on nopeasti muuttuva sää. Sitä ei aina edes tule ajatelleeksi tutuissa maisemissa, mutta Lapissa on myös paljon silmänkantamattomiin avaraa tilaa, josta ei sumun yllättäessä saa minkäänlaisia kiintopisteitä.

Jos olet hiukan epävarma, miten selviät tällaisesta tilanteesta, sinun ei kannata lähteä varsinkaan asumattomille seuduille. Näissä tilanteissa erätaidot ovat suurena apuna. Jos keli vaikuttaa haasteelliselta, on järkevää mennä hotellin tai mökin sängylle pikakasinot seurana.

Lapin matkailu on vastuullista liikkumista luonnossa

Vastuullisuus nousee retkeillessä tärkeään rooliin. Kun retkeilyalueilla tai kansallispuistoissa liikutaan, on tärkeää pysyä merkityillä reiteillä sekä poluilla. Kaikki muu on jätettävä rauhaan, jolloin luonto kuluu mahdollisimman vähän.

Lapin matkailu on sinällään mukavaa, sillä kansallispuistoissa on varsin laaja ja hyvin merkitty reittiverkosto. Patikoitavaa riittää kilometritolkulla eikä sinun tarvitse astua jalalla merkityn reitin ulkopuolelle. Lapin matkailuekosysteemi vaatii tietynlaista kurinalaisuutta.

Tärkeä pointti on myös se, että roskaamisen haitat suurien matkailijamäärien takia ovat kiusallinen ongelma. Jokaisen pitäisi ymmärtää se, että jos luontoon ottaa mukaansa jotakin, on roskat jaksettava kantaa mukanaan takaisin. Luontoon niitä ei saa jättää.

Paikalliset ja Lapin matkailu

Vastuullisuutta on myös se, että paikallisille asukkaille annetaan rauha omaa elämään. He tuskin haluavat jakaa omaa pihaansa matkailijoiden kanssa eivätkä pidä siitä, jos ikkunoista kurkitaan sisälle.

He elävät siellä omaa elämäänsä ja annetaan heille siihen rauha. Tuskin sinäkään olet valmis siihen, että suuri määrä turisteja pyörii oman kotisi ympärillä ja ottaa härskisti kuvia kameralla tai kännykällä.

Erityisesti kuvaamisen kanssa pitää olla tarkkana. Kotirauhaa ei saa rikkoa ja tähän liittyvät myös pihoissa oleva poroaitaukset. Ei ole kovin kohteliasta mennä kuvaamaan kysymättä lupaa.

Kulttuuria on kunnioitettava

Tärkeä asia on myös se, että kulttuuria on kunnioitettava. Siihen liittyy paljon erilaisia asioita ja onkin aina muistettava se, että moniin asioihin liittyy vahvasti luonto sekä ympäristö. Samalla se merkitsee paikallisille asukkaille myös toimeentuloa.

Matkailijoille tarjoillaan hyvin monenlaista ruokaa ja pyritään ottamaan huomioon myös se, että kaikki eivät ole kiinnostuneet paikallisesta ruuasta. Siitä huolimatta kannattaa aina kokeilla, miltä paikallinen ruoka maistuu. Ravintola Inari ja muut samantyyppiset paikat haluavat, että paikalliset herkut tulevat tutuiksi.

Molemminpuolinen kunnioitus on hyvä tapa edistää kanssakäymistä ja sen avulla Lapin matkailu pysyy voimissaan. Matkailijat ovat tärkeitä paikallisille ja päinvastoin. Se vaatii molemmilta osapuolilta järkevää käyttäytymistä sekä huomioon ottamista.