Inarin tunturit

post thumb
Matkailu
kirjoittanut Kati/ 24 Dec 2021

Inarin tunturit

Yhdestä Suomen pohjoisimmista kaupungeista, eli Inarista, löytyy yli 100 nimettyä tunturia. Inarin tunturit ovat tunnettuja ympäri maailman, sillä niiden huipulta näkee pohjoisen karua ja kaunista luontoa. Monelle tuntureista tutuimpia ovat Kiilopää, Tuulispää ja Kaunispää. Monille tuntureille kipuaminen on sallittua Suomessa ja sitä varten on tehty ihan ulkoilureittejäkin. Esittelemme sinulle kaikkein suosituimmat tunturit, joita Inarista löytyy, jotta pääset tutustumaan Suomen mahtavimpiin matkakohteisiin.

Inarin tunturit – Kiilopää

Kiilopää on tunnettu tunturi, joka sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa Saariselällä. Se asettuu Raututunturien alueelle, ja Raututunturit ovat muodostuneet 30-50 miljoonaa vuotta sitten kyseiselle alueelle. Kiilopää on 546 metriä korkea tunturi ja se on aivan Inarin ja Sodankylän rajalla. Tämä sekä monet muut tunturit Lapissa ovat suojeltuja ja ne sijoittuvat myös luonnonsuojelualueille.

Kiilopäältä löytyy monenlaisia aktiviteetteja. Useimmat Saariselälle kohdistetut vaellukset alkavat usein juuri Kiilopäältä. Tunturin juurelta löytyy myös suosittu hotelli- ja retkeilykeskus nimeltä Suomen Latu Kiilopää. Aiemmin se tunnettiin nimillä Tunturikeskus Kiilopää, Kiilopään Koulutuskeskus ja Kiilopään Eräkeskus. Retkeilykeskus tarjoaa erilaisia liikunta- ja retkeilypalveluita Kiilopään alueella, ja sen vahvuuksiin kuuluvat mahtavat puitteet ja sijainti.

Tunturit Lapissa – Tuulispää

Tunturi Tuulispää sijaitsee yhdeksän kilometrin päässä Inarin kylästä, ja se tarjoaa matkailijoille historian havinaa, kuten monet muutkin Inarin tunturit. Tuulispäällä on nimittäin ennen palvottu tuulen jumalaa, mikä saattaa johtua siitä, että tunturin huipulla tuulee todella usein. Tuulispään huippu kohoaa jopa 360 metrin korkeuteen, ja sen viereltä lähtee luontoreitti Tuulijärvelle. Tuulispäältä Tuulijärvelle tulee matkaa noin 1,5 kilometriä.

Kaikki Inarin tunturit eivät tarjoa yhtä hyvä retkeilymahdollisuuksia kuin Tuulispää. Tuulijärveltä löytyy nimittäin maisemakota, kuivakäymälä ja puuliiteri. Alueella pääsee halutessaan grillaamaan samalla kun nauttii upeista maisemista. Matkaa Tuulijärvelle ja takaisin Tuulispäälle kertyy yhteensä kolme kilometriä, joten se sopii kaiken kuntoisille.

Mikä on Ukonsaari?

Inarijärven länsiosasta löytyy mielenkiintoisen historian omaava Ukonsaari. Kyseessä on saamelaisille pyhä saari ja muinainen uhripaikka. Se on yksi Suomen mielenkiintoisimmista ja arvokkaimmista muinaisjäännöksistä. Ukonsaarta pääsee ihailemaan laivalta käsin, sillä Inarinjärven risteily kulkee saaren ympäri. Laivalla ollessa pääsee nautiskelemaan Suomen nähtävyyksistä ja historian havinasta. Se on hyvä valinta silloin, jos haluaa ottaa rennommin. Laivalla voi halutessaan myös tarkistaa työsähköpostit tai lukea, millainen on litecoin. Samalla voi myös lukea alueen historiasta ja nauttia olosta.

Ukonsaari toimi ennen saamelaisten ukkosenjumalan palvontapaikkana. Saari on melko pieni ja siksi se on helppo kiertää laivalla. Tästä johtuen se tunnetaan myös nimellä Ukonkivi. Ukonkivelle on myös näkymä tunturilta, sillä sitä pääsee ihastelemaan Tuulispään huipulta. Jos et siis halua lähteä risteilylle saakka, voit ihailla paikkaa hieman kauempaa.

Inarin tunturit – Kaunispää

Kaunispää tarjoaa ehkäpä kauneimmat Lapin matkailukohteet. Sinne suuntaa turisteja ympäri vuoden ihailemaan nähtävyyksiä ja nauttimaan olosta. Se sijaitsee 255 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen, ja se sijoittuu Inarin kunnan alueelle Saariselälle. Saariselän matkailukeskus on aivan Kaunispään vieressä ja Kaunispäästä on tehty turisteille suunnattu matkailualue. Kaunispään huippu kohoaa jopa 438 kilometrin korkeuteen.

Kaunispään huipulle pääsee tietä pitkin autolla, joten kävellen sinne ei tarvitse kivuta. Huipulla sijaitsee ravintola nimeltä Kaunispään Huippu. Siellä pääsee nauttimaan herkullisista aterioista ja kahvilan tarjonnasta. Ravintola toimii myös tilausravintolana iltaisin ja sinne mahtuu kerralla suurempikin porukka syömään tai viettämään juhlia.

Kaunispään huipulta löytyy myös matkamuistomyymälä, josta lukuisat turistit ostavat matkamuistoja mieleenpainuvalta matkaltaan. Monet muut Inarin tunturit jäävät Kaunispäälle kakkoseksi, sillä Kaunispäästä on vuosien saatossa tullut yksi Suomen tunnetuimmista tuntureista. Se johtuu juurikin siitä, että se on tehty täysin matkailukäyttöön sopivaksi, sieltä löytyy ravintola ja matkamuistomyymälä, eikä sinne tarvitse kiivetä jalan.